Skip to content

Agencija za elektronske medije

Poziv za sjednicu Savjeta Agencije
02.02.2018.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u srijedu, 7. februara sa početkom u 12 sati. Poziv za 192. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Sjednica je otvorena za medije. Zainteresovani za praćenje sjednice mogu da se prijave na Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
 
Saopštenje za javnost
02.02.2018.

Agencija za elektronske medije podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, član 6 i 64a, da izborna propaganda preko medija i javnih skupova, kao i pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji prestaju 24 časa prije dana održavanja izbora.
Kako su izbori za odbornike i poslanike u Beranama i Ulcinju zakazani za 4. februar 2018. godine, to predizborna tišina počinje u petak 2. februara 2018. godine u ponoć.

U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje:

- političko-propagandnih spotova/klipova
- oglasa podnosilaca izbornih lista
- programskih sadržaja posvećenih predstavljanju ili sučeljavanju podnosilaca izbornih lista
- objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

Agencija za elektronske medije podsjeća i da na dan izbora, tokom trajanja glasanja, nikome nije dozvoljeno da u programima elektronskih i drugih medija objavljuje procjenu rezultata glasanja.

Imajući u vidu dostupnost TV programa iz regiona posredstvom različitih kablovskih platformi, Agencija će pratiti da li se u sadržajima tih emitera krši predizborna tišina.

Agencija za elektronske medije apeluje na sve elektronske medije i elektronske publikacije da poštuju predizbornu tišinu kako bi dali svoj puni doprinos atmosferi tolerancije i uspješnom sprovođenju izbornog procesa u Crnoj Gori.

 
Saopštenje za javnost
26.01.2018.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je na današnjoj sjednici usvojio Pravilnik o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 15. aprila 2018. godine.

Pravilnikom se bliže uređuju uslovi za realizaciju prava i obaveza emitera u toku izborne kampanje, u cilju obezbjeđivanja istinitog, blagovremenog i nepristrasnog informisanja građana.

Saglasno Pravilniku emiteri su dužni da do 29.01.2018.g. Agenciji dostave:

1. pravila predstavljanja u okviru svakog pojedinog radijskog ili televizijskog programa,
2. programsku šemu sa označenim sadržajima od značaja za medijsko predstavljanje u toku izborne kampanje,
3. naziv organa ili ovlašćenog lica koje će biti nadležno za razmatranje prigovora.

Pravilima predstavljanja se utvrđuju oblici medijskog predstavljanja, njihovo trajanje i raspoređivanje, kao i način odlučivanja o redoslijedu političkog oglašavanja odnosno predstavljanja u okviru informativno-političkih programa.

Pravilnik o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 15. aprila 2018. godine, kao i sve drugo vezano za predstojeće izbore, možete preuzeti ovdje.

 
Saopštenje za javnost
25.01.2018.

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije “Pink M” za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti član 25 st. 2 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.

Ovim rješenjem je utvđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do 06 časova ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Podsjećamo da je Agencija 2016. godine usvojila navedenu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti.

Tom prilikom Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti: javni interes odnosno pravo na zaštitu maloljetnika, sa jedne strane, i pravo odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje, sa druge strane.

Ustavni sud Crne Gore je ocjenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, kao i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika te da ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom Crne Gore.

Rješenje Ustavnog suda Crne Gore možete preuzeti ovdje.

 
Poziv za sjednicu Savjeta Agencije
24.01.2018.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u četvrtak, 25. januara sa početkom u 13 sati. Poziv za 190. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Sjednica je otvorena za medije. Zainteresovani za praćenje sjednice mogu da se prijave na Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

 
Aktuelno
22.01.2018.

Danas je Savjet Agencije za elektronske medije usvojio Predlog Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore koji će biti održani 15. aprila 2018. godine.

Uvažavajući značaj problematike koja se reguliše ovim Pravilnikom, a imajući u vidu činjenicu da je Zakonom o elektronskim medijima propisano da Savjet AEM ovaj Pravilnik donosi u roku od 7 dana od dana raspisivanja izbora, SAEM će tekst predloga Pravilnika dostaviti svim emiterima, Državnoj izbornoj komisiji i parlamentarnim strankama.

SAEM ovim putem upućuje poziv svim zainteresovanim subjektima, a posebno emiterima, da dostave primjedbe, predloge i sugestije i na taj način doprinesu kvalitetu ovih dokumenata.

Predlozi, sugestije i komentari, isključivo u pisanoj formi, mogu se dostaviti Agenciji za elektronske medije do 24. januara 2018. godine u 12 časova, putem faksa 020/201-440, elektronske pošte Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. , ili na adresu Bulevar Svetoga Petra Cetinjskoga 9, Podgorica.

Predlog pravilinka možete preuzeti ovdje, a saopštenje za javnost sa sjednice savjeta ovdje

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 8 - 14 of 345
Nasilje2
Kontakt
Birajmo
Prigovori

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu