Skip to content

Agencija za elektronske medije

Održan javni forum o prevenciji govora mržnje
12.12.2017.

Predstavnici Agencije za elektronske medije g. Abaz Džafić i g-đa Jadranka Vojvodić govorili su danas na javnom forumu „Prevencija zločina iz mržnje i govora mržnje: efikasne institucije i NVO sektor“ koji je organizovan od strane NVO „Građanska alijansa“ i Regionalne kancelarije za saradnju mladih i uz podršku Vlade SR Njemačke.

Na javnom forumu su učestvovale relevantne državne institucije, međunarodni akteri i civilni sektor koji se bave govorom mržnje i zločinima iz mržnje. Sa 13 panelista u tri sesije govor mržnje je sagledan sa stanovišta iskustva i prakse u Crnoj Gori, regionu i Evropi, sa posebnim osvrtom na praksu Suda za ljudska prava u Strasburu. Takođe, naglašena je potreba institucionalne saradnje kao i preduzimanje mjera kojima bi se ojačala prevencija govora mržnje kroz adekvatnu primjenu zakonskog okvira.

G. Džafić je na skupu apelovao na medije da, bez obzira na razlike, nađu zajedničke vrijednosti svoje profesije i upravo kroz te elemente demokratske saradnje svojim profesionalizmom zaštite građane od svih oblika govora mržnje.

Fotografije sa javnog foruma možete preuzeti ovdje.

 
Aktuelno
29.11.2017.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u petak, 1. decembra sa početkom u 10 sati. Poziv za 182. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Sjednica je otvorena za medije. Molimo sve zainteresovane koji žele da prate sjednicu da se prijave putem mejl adrese: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

 
Održana konferencija u organizaciji OEBS, Ombudsmana i AEM
27.11.2017.

U saradnji misije OEBS-a u Crnoj Gori, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Agencije za elektronske medije, 23. i 24. novembra 2017. godine je organizovana  dvodnevna konfrencija Zapadnog Balkana „Zaštiti poštuj - čuvajmo ljudska prava“.

Prvi dan konferencije je bio posvećen zaštiti maloljetnika od neprimjerenih sadržaja u medijima, kroz četiri panela: zaštita djece od štetnih medijskih sadržaja, bezbijednost na internetu i društvenim medijima; zaštita privatnosti djece i porodičnog života; praksa eksploatacije djece u političkom oglašavanju i uloga medijske pismenosti u sprječavanju štetnih efekata medijskih sadržaja na djecu i maloljetnike.

Drugi dan konferencije je bio posvećen pojmu govora mržnje i slučajevima zločina iz mržnje, ulozi državnih organa i civilnog sektora u borbi protiv takvih zločina kao i pružanju pomoći žrtvama.

Tokom konferencije članovi diplomatskog kora Crne Gore, predstavnici medija, civilnog društva, međunarodnih organizacija i Vlade Crne Gore su aktivnim učešćem pokazali odlučnost da prava djece moraju u potpunosti biti zaštićena.

Predstavnici Agencije za elektronske medije, g. Abaz Džafić i g-đa Sunčica Bakić, su svojim izlaganjima istakli značaj zaštite djece od štetnih medijskih sadržaja i zaštite privatnosti djece u medijima, s posebnim naglaskom na ulogu medijske pismenosti u prevenciji štetnih posljedica koje medijski sadržaj može imati na djecu i maloljetnike.

Fotografije sa konferencije možete preuzeti ovdje.

 
Analiza programa regionalnih TV emitera
22.11.2017.

Agencija za elektronske medije je izvršila analizu programske strukture komercijalnih TV emitera sa regionalnim i lokalnim  pokrivanjem.

Analizu njihove programske strukture možete preuzeti ovdje.

 
Regulatorni organi za medije i govor mržnje
21.11.2017.

U okviru zajedničkog projekta Savjeta Evrope i Evropske unije „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)” urađena je publikacija “REGULATORNI ORGANI ZA MEDIJE I GOVOR MRŽNJE”. Ona sadrži podatke o značajnim slučajevima kojima su se bavili regulatori u regionu, a jedan dio publikacije posvećen je ulozi nacionalnih regulatornih organa u ovom pogledu, uključujući i njihove pravne i regulatorne mandate. Publikacija je pripremljena zajedničkim naporima i kao zajednički poduhvat predstavnika albanskih, bosansko-hercegovačkih, kosovskih, crnogorskih, makedonskih i srpskih regulatornih organa, uključujući i agenciju iz Hrvatske, koja nije neposredni učesnik ovog projekta, ali je njen doprinos takođe veoma dragocjen iz perspektive blizine regionu, postojeće prakse i razumljivosti jezika.

Ova publikacija je dostupna i u elektronskoj i u štampanoj formi, kao i na jezicima svih zemalja koje učestvuju u JUFREX projektu. U okviru projekta JUFREX, ona će biti podijeljena predstavnicima nacionalnih pravosudnih organa. Osim toga, ona će biti podijeljena različitim ključnim akterima, uključujući parlamenate, akademske institucije, samoregulatorna tijela, novinare, itd.

Publikaciju na crnogorskom jeziku možete preuzeti ovdje, a na engleskom jeziku ovdje.

 
Analiza programa nacionalnog javnog emitera RTCG
14.11.2017.

Agencija za elektronske medije je izvršila analizu programske strukture nacionalnog javnog emitera "Radio i Televizija Crne Gore".

Analizu njihove programske strukture možete preuzeti ovdje.

 
Još...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 57 - 63 of 378
Medijska pismenost
Prigovori
Birajmo
Kontakt

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu