Skip to content

Agencija za elektronske medije

Reagovanje AEM na ugrožavanja nezavisnosti evropskih regulatornih organa
23.03.2016.

Agencija za elektronske medije Crne Gore osuđuje još jedan u nizu slučajeva ugrožavanja nezavisnosti regulatornih organa za oblast audiovizuelnih medijskih usluga u Evropi od strane državnih organa. Agencija čvrsto vjeruje da nezavisna regulacija u oblasti elektronskih medija predstavlja okosnicu medijskih sloboda i apeluje na sve državne organe da obezbijede sve neophodne uslove za nezavisan i nesmetan rad regulatornih organa u ovoj oblasti.

U svom dopisu Evropskoj komisiji, koji je proslijeđen svim članovima Evropske grupe regulatora za audiovizuelne medijske usluge, predsjednica Vijeća za elektroničke medije Hrvatske, Mirjana Rakić, obavještava Komisiju da je, na sjednici održanoj 10. marta 2016. godine, Vlada Republike Hrvatske usvojila predlog Minstarstva kulture da se ne odobri izvještaj o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije i inicira procedura razrješenja članova Vijeća za elektroničke medije u Hrvatskom saboru.

Vlada Republike hrvatske obrazlaže ovakvu odluku izostankom nadzora nad korištenjem mjesečne pretplate i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima o državnoj pomoći za javne radio-difuzne usluge od strane Hrvatske radiotelevizije. Po mišljenju ministra kulture Republike Hrvatske, Agencija za elektroničke medije zanemarila je svoju obavezu nadgledanja rada hrvatskog javnog radio-difuznog servisa, s obzirom da se u godišnjem izvještaju Vijeća ne pominje da je takav nadzor obavljen, čime su se stekli uslovi za razrješenje članova Vijeća, u skladu sa članom 68 Zakona o elektroničkim medijima.

Agencija za elektronske medije Crne Gore smatra da se ovakvim inicijativama državnih organa narušava dugo i brižljivo građeni sistem slobodne i nezavisne regulacije u Evropi i pravi veliki korak nazad u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija.

U skladu sa tim, Agencija izražava nadu da Hrvatski sabor, kao organ zakonodavne vlasti države članice EU, odlučno stati u odbranu principa nezavisne regulacije u Evropskoj uniji, kao i preporuka i standarde Savjeta Evrope o nezavisnosti regulatornih organa za elektronske medije, i da neće prihvatiti inicijativu Vlade i pokrenuti proceduru razrješenja članova Vijeća za elektroničke medije.

U tom smislu, Agencija se pridružuje zaključcima sa posljednjeg sastanka Evropske grupe regulatora za audiovizuelne medijske usluge, kao savjetodavnog organa Evropske komisije za oblast audiovizuelnih medijskih usluga, u kojima se izražava zabrinutost zbog ugrožavanja nezavisnosti medijskih regulatora u sve većem broju Evropskih zemalja.

Konačno, Agencija izražava nadu da će se sa praksom ugrožavanja nezavisnosti regulatornih organa, koja je postala sve učestalija u evropskim zemljama, prestati prije nego što ostavi nepopravljive negativne posljedice na slobodu izražavanja i nezavisnost medija u Evropi.

                   Direktor                                                                                 Predsjednik Savjeta
    Agencije za elektronske medije                                                         Agencije za elektronske medije

              Abaz Beli Džafić                                                                               Mladen Lompar

 
Saopštenje - finansijska podrška NVO SAFRA
22.03.2016.

Direktor Agencije za elektronske medije donio je odluku o finansijskoj podršci NVO "Studentska Aktivna Frekvencija Radijske Avangarde" iznosom od 1.500,00 EUR na ime pokrića dijela troškova organizacije regionalnog seminara studentskih radio stanica "Hear me" koji se održava u periodu od 08. do 10. aprila 2016. godine u Podgorici.

Odluku možete preuzeti ovdje.

 
Izvještaj o stanju tržišta
15.03.2016.

Danas je Agencija za elektronske medije objavila Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika zaključno sa 29.02.2016. godine. 


Tekst izvještaja i saopštenje Agencije tim povodom možete preuzeti ovdje.

 
Obavještenje o usmenoj raspravi
11.03.2016.

U Agenciji za elektronske medije održaće se usmena rasprava po prigovoru Advokatsko-ortačkog društva „Anđelić-Dragović" od 24.12.2015. godine i dopuni istog od 08.03.2016. godine, zbog kršenja autorskog prava „P&P Permissions & Rights Ltd." i neovlašćenog iskorišćavanja autorskih djela, prilikom emitovanja serije „Underbelly" („Rat podzemlja") na kanalu „RTS1", u okviru AVM usluge na zahtjev "Total TV" i "Telemach".

Rasprava će se održati u četvrtak, 17.03.2016.godine u 9:00 sati u prostorijama Agencije za elektronske medije (Sv. Petra Cetinjskog 9, Podgorica), I sprat, kancelarija 15.

U usmenoj raspravi mogu učestvovati sva lica koja smatraju da se upravna stvar tiče njihovih pravnih interesa.

U skladu sa članom 146 ZUP-a, svi spisi vezani za ovaj predmet stavljaju se na uvid pozvanim licima, i mogu se dobiti na uvid svakog radnog dana u Agenciji za elektronske medije (kancelarija 15), u periodu 11-13h.

 
Saopštenje - finansijska podrška projektu Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore
03.03.2016.

Danas je Agencija za elektronske medije donijela odluku da finansijski podrži projekat pokretanja informativnog web portala i informativnih aplikacija za mobilne telefone za sve članice Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore.

Očekuje se da će se realizacijom navedenog projekta doprinijeti boljem zadovoljenju potreba lokalnih zajednica za objektivnim i provjerenim informacijama od posebnog interesa za javnost. Cijeneći značaj i neophodnost bolje prezentacije sadržaja lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori, direktor Agencije za elektronske medije odlučio je da se projekat podrži sa donacijom u iznosu od 1.500,00EUR.

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES) je udruženje lokalnih javnih emitera Crne Gore koje okuplja 14 radio i 3 TV stanice čiji su osnivači Skupštine opština.

Odluku možete preuzeti ovdje.

 
Agencija za elektronske medije postala sponzor RK "Morača 2015"
16.02.2016.

Agencija za elektronske medije je postala sponzor ženskog i muškog rukometnog kluba „Morača 2015“ iz Podgorice, čiji članovi su mladi još uvijek nedovoljno afirmisani ljudi.

Inicijativu za pomoć ovom klubu pokrenula je Skupština Glavnog grada.

Veoma smo ponosni na ovo sponzorstvo, tim više što je rukomet jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih sportova u Crnoj Gori sa izvanrednim rezultatima, kako u klubskom, tako i na reprezentativnom nivou.

Agencija za elektronske medije želi biti dio ove već sada uspješne priče.

U narednom periodu Agencija za elektronske medije planira nastavak podrške oblastima koje smatramo od ključne važnosti za dobrobit šire zajednice.

Ugovor o sponzorstvu možete preuzeti ovdje.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 57 - 63 of 262
TV Web
Kontakt
DigiTV SEE Short
Prigovori

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu