Skip to content

Agencija za elektronske medije

Saopštenje za javnost
26.01.2018.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je na današnjoj sjednici usvojio Pravilnik o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 15. aprila 2018. godine.

Pravilnikom se bliže uređuju uslovi za realizaciju prava i obaveza emitera u toku izborne kampanje, u cilju obezbjeđivanja istinitog, blagovremenog i nepristrasnog informisanja građana.

Saglasno Pravilniku emiteri su dužni da do 29.01.2018.g. Agenciji dostave:

1. pravila predstavljanja u okviru svakog pojedinog radijskog ili televizijskog programa,
2. programsku šemu sa označenim sadržajima od značaja za medijsko predstavljanje u toku izborne kampanje,
3. naziv organa ili ovlašćenog lica koje će biti nadležno za razmatranje prigovora.

Pravilima predstavljanja se utvrđuju oblici medijskog predstavljanja, njihovo trajanje i raspoređivanje, kao i način odlučivanja o redoslijedu političkog oglašavanja odnosno predstavljanja u okviru informativno-političkih programa.

Pravilnik o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 15. aprila 2018. godine, kao i sve drugo vezano za predstojeće izbore, možete preuzeti ovdje.

 
Saopštenje za javnost
25.01.2018.

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije “Pink M” za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti član 25 st. 2 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.

Ovim rješenjem je utvđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do 06 časova ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Podsjećamo da je Agencija 2016. godine usvojila navedenu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti.

Tom prilikom Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti: javni interes odnosno pravo na zaštitu maloljetnika, sa jedne strane, i pravo odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje, sa druge strane.

Ustavni sud Crne Gore je ocjenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, kao i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika te da ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom Crne Gore.

Rješenje Ustavnog suda Crne Gore možete preuzeti ovdje.

 
Poziv za sjednicu Savjeta Agencije
24.01.2018.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u četvrtak, 25. januara sa početkom u 13 sati. Poziv za 190. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Sjednica je otvorena za medije. Zainteresovani za praćenje sjednice mogu da se prijave na Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

 
Aktuelno
22.01.2018.

Danas je Savjet Agencije za elektronske medije usvojio Predlog Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za Predsjednika Crne Gore koji će biti održani 15. aprila 2018. godine.

Uvažavajući značaj problematike koja se reguliše ovim Pravilnikom, a imajući u vidu činjenicu da je Zakonom o elektronskim medijima propisano da Savjet AEM ovaj Pravilnik donosi u roku od 7 dana od dana raspisivanja izbora, SAEM će tekst predloga Pravilnika dostaviti svim emiterima, Državnoj izbornoj komisiji i parlamentarnim strankama.

SAEM ovim putem upućuje poziv svim zainteresovanim subjektima, a posebno emiterima, da dostave primjedbe, predloge i sugestije i na taj način doprinesu kvalitetu ovih dokumenata.

Predlozi, sugestije i komentari, isključivo u pisanoj formi, mogu se dostaviti Agenciji za elektronske medije do 24. januara 2018. godine u 12 časova, putem faksa 020/201-440, elektronske pošte Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. , ili na adresu Bulevar Svetoga Petra Cetinjskoga 9, Podgorica.

Predlog pravilinka možete preuzeti ovdje, a saopštenje za javnost sa sjednice savjeta ovdje

 
Poziv za sjednicu Savjeta Agencije
19.01.2018.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u ponedeljak, 22. januara sa početkom u 10 sati.  Poziv za 189. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Sjednica je otvorena za medije. Molimo sve zainteresovane koji žele da prate sjednicu da se prijave putem mejl adrese: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
 
Sastanak predstavnika Agencije sa ODIHR
18.01.2018.

Danas je u Agenciji za elektronske medije održan sastanak sa predstavnicima OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U susret predstojećim predsjedničkim izborima razmijenjeni su stavovi o izmjenama Zakona o elektronskim medijima, koje se odnose na obaveze Agencije u odnosu na političko oglašavanje i izbornu kampanju.

Agencija je istakla značaj usvajanja i primjene akta Savjeta Agencije kojim će se bliže urediti uslovi za realizaciju prava i obaveza emitera kada su u pitanju izborne kampanje i političko oglašavanje.

Fotografije sa sastanka možete preuzeti ovdje.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 43 - 49 of 378
Nasilje2
Medijska pismenost
Prigovori
Birajmo

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu