Skip to content

Agencija za elektronske medije

Analiza programa komercijalnih radio emitera
05.10.2017.

Sektor za monitoring Agencije za elektronske medije je izvršio analizu programske strukture komercijalnih radio emitera. Analizom je utvđeno da prosječna komercijalna radijska stanica, na sedmičnom nivou emituje program koji sadrži 82% muzike i 18% sadržaja različite vrste (po kategoriji, žanru ili produkcijskom izvoru). Navedeno znači da prosječna radijska stanica emituje 1.819 minuta sedmično (oko 30 sati), odnosno 260 minuta dnevno (oko 4 sata) različitih sadržaja, dok ostatak emitovanog vremena predstavlja muzika, od čega 97% predstavlja sopstvena produkcija, a 3% predstavlja reemitovani program.

Posmatrano po vrsti emitovanog sadržaja zastupljenog u cjelodnevnom programu dominiraju zabavne emisije i informativni sadržaji, dok je najmanje saržaja namijenjenih djeci.

Dokument se može preuzeti ovdje.

 
Saopštenje za javnost
05.10.2017.
Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić sa saradnicima sastao se danas sa Delegacijom  OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS ODIHR), koju je predvodio gospodin Aleksandar Šlik, šef Odjeljenja za izbore.

Gospodin Šlik je predstavio trogodišnji projekat „Podrška izborima  na Zapadnom Balkanu“, koji će realizovati OEBS ODIHR, a finansirati Evropska komisija i Austrijska agencija za razvoj. Projekat bi trebalo da pruži podršku nadležnim organima da sprovedu preporuke koje su nakon ranijih izbora dale OEBS-ove posmatračke misije. Uvažavajući prednosti upoznavanja sa iskustvima i dobrom praksom drugih zemalja, ukazao je na potrebu prepoznavanja i uvažavanja specifičnog konteksta prilikom realizacije konkretnih preporuka u svakoj od zemalja koje su uključene u projekat.

Posebna pažnja je posvećana aktivnostima koje bi se mogle organizovati i sprovesti u cilju poboljšanja stanja u oblasti uloge medija u obezbjeđivanju fer izbora. Imajući u vidu predstojeće izborne aktivnosti u Crnoj Gori, posebno u narednoj godini, razmijenjena su mišljenja o mogućim rješenjima čije usvajanje i realizacija ne bi zahtijevali puno vremena i značajne institucionalne promjene.

Predstavnici Agencije su izrazili spremnost da daju svoj doprinos u formulisanju i implementaciji, kako kartkoročnih  tako i dugoročnih, rješenja koja bi bila u pravcu realizacije preporuka posmatračkih misija. Prepoznali su značaj obezbjeđivanja uslova da prigovori u vezi sa radom medija tokom izbornog procesa budu blagovremeno procesuirani i odluke donesene na transparentan i efikasan način. U tom smislu istaknuta je važnost jasnog zakonskog definisanja uloge različitih tijela i eliminisanja preklapanja ili potpunog odsustva nedležnosti u postupcima od značaja za sprovođenje izbora. Posebno su istakli značaj poštovanja i očuvanja nezavisnosti Agencije, kao tijela nadležnog za regulisanje i nadzor nad poštovanjem prava i obaveza elektronskih medija i kablovskih operatora.

Pozdravljena je izrada studije uporedne prakse u regulisanju političkog oglašavanja i praćenja medijskih kampanja u predizbornom periodu, koju je, na inicijativu Agencije, obezbijedila OEBS-ova misija u Crnoj Gori. S obzirom da analiza sadrži primjere dobre praske i preporuke za unapređenje zakonskog i instucionalnog okvira u ovoj oblasti, izraženo je očekivanje da će, kako političke stranke, tako i stručna javnost biti u prilici da se upoznaju sa predstavljenim modelima i iskoriste ih prilikom revidiranja postojećih ili  formulisanja novih rješenja u okviru sveobuhvatne izborne reforme.

Fotografije sa sastanka se mogu preuzeti ovdje.
 
Obavještenje
02.10.2017.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u utorak, 3. oktobra sa početkom u 11 sati. Sjednica je otvorena za javnost.

Poziv za 178. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

 
Saopštenje za javnost
29.09.2017.

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić sa saradnicima sastao se danas sa grupom novinara sa Kosova koji su boravili u Crnoj Gori u okviru studijske posjete organizovane od strane Medijskog programa Misije OEBS-a na Kosovu.

Na sastanku je bilo riječi o ulozi Agencije, kao nezavisnog regulatornog tijela, u procesu digitalizacije kako prenosa signala tako proizvodnje programa emitera. Posebna pažnja posvećena je poziciji, pravima i obavezama javnih emitera, kao i medija koji proizvode programe na jezicima manjinskih naroda.

Slika sa sastanka možete pogledati ovdje. 

 
Saopštenje za javnost
25.09.2017.

Savjet Agencije za elektronske medije je, na sjednici održanoj 22.09.2017. godine, usvojio Finansijski plan i Plan rada Agencije za elektronske medije za 2018. godinu.

Plan rada Agencije i odluku o njegovom usvajanju možete preuzeti ovdje, a Finansijski plan i odgovarajuću odluku Savjeta ovdje.

 
Aktuelno
21.09.2017.

Sjednica Savjeta Agencije za elektronske medije održaće se u petak, 22. septembra sa početkom u 11 sati.  Sjednica je otvorena za javnost.

Poziv za 177. sjednicu Savjeta sa dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 29 - 35 of 332
Birajmo
Kontakt
Prigovori
Nasilje2

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu