Skip to content

Agencija za elektronske medije

Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije
08.07.2013.

Danas je Agencija za elektronske medije objavila Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika na kraju drugog kvartala 2013. godine.

Tekst izvještaja i saopštenje Agencije tim povodom možete preuzeti ovdje.

 
Održan Okrugli sto na temu ,,Digitalizacija u Crnoj Gori: mogućnosti i izazovi"
28.06.2013.

U organizaciji Agencije za elektronske medije i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, 26. juna 2013.godine, održan je Okrugli sto na temu “Digitalizacija u Crnoj Gori: mogućnosti i izazovi”.

Skup je organizovan u okviru međunarodnog projekta pod nazivom „Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi – SEE Digi.TV“, koji finansira Evropska unija. Njegov cilj je harmonizacija regulatornih okvira i aktivnosti u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, kao i optimalnog korišćenja digitalne dividende u pomenutom regionu. Više informacija o projektu možete naći na njegovoj internet stranici www.see-digi.tv.

Skupu je prisustvovalo više od 50 predstavnika Vlade Crne Gore, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Skupštine Crne Gore, emitera, kablovskih i telekomunikacionih operatora, udruženja medija i operatora, kao i regulatornih agencija. Poslije uvodnih obraćanja predstavnika Agencije za elektronske medije i Agencije za elektronske komunikacije, Vlade Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u kojima je dat pregled opšte situacije u ovoj oblasti i kratak presjek ciljeva i rezultata projekta, skup je podijeljen u dva panela.

U okviru prvog panela, pod nazivom „Novo digitalno okruženje: očekivanja, mogućnosti, izazovi,“ učesnicima skupa su predstavljeni rezultati „Istraživanja javnog mnjenja o procesu uvođenja usluga digitalne televizije u Crnoj Gori“, koje je u saradnji sa Agencijom za elektronske medije, sprovela agencija E3 Consulting iz Podgorice. Rezultati Istraživanja ukazuju na trenutno razumijevanje i očekivanja građana kada je u pitanju prelazak na digitalno TV emitovanje. Istraživanje javnog mnjenja o procesu uvođenja usluga digitalne televizije u Crnoj Gori, možete preuzeti ovdje.

Predstavnik Radio-televizije Crne Gore je informisao skup o situaciji u ovoj medijskoj kući i ulaganjima koja se očekuju od javnog radio-difuznog servisa u toku prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, dok je predstavnik Televizije Vijesti govorio o šansama i izazovima komercijalnih emitera u ovom procesu.

Stavove Univerziteta Crne Gore o procesu digitalizacije dao je predstavnik Centra informacionog sistema, koji je dao kratak pregled očekivanih benefita prelaska sa analognog na digitalno emitovanja TV programa. Uslijedila je diskusija učesnika okruglog stola na teme koje su otvorili panelisti.

U nastavku skupa, održan je i drugi panel pod nazivom „Mogućnosti i izazovi razvoja elektronskih komunikacionih mreža u procesu digitalizacije,” u okviru koga su predstavljeni rezultati Studije o mogućnostima korišćenja digitalne dividende, kao i osnova za definisanje specifikacija i standarda za predajničku i prijemničku opremu za DVB-T2. Studiju je prezentirao dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, koji je, takođe u okviru projekta, učestvovao u izradi ovog dokumenta. Navedene dokumente možete preuzeti ovdje.

Pregled situacije u oblasti prenosno-predajničke infrastrukture za digitalno emitovanje, dao je predstavnik javnog predzuzeća Radio-difuzni centar, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima se suočava kao prvi nacionalni operator multipleksa.

O digitalnoj dividendi i planovima telekomunikacionih operatora u ovoj oblasti govorili su predstavnici Telenora, Crnogorskog Telekoma, i M:tela, koji su predstavlili planove i strategije svojih kompanija u vezi sa korišćenjem oslobođenog frekventnog spektra za razvoj novih mreža i usluga.

Dnevni red sastanka možete preuzeti ovdje a fotografije sa skupa možete pogledati ovdje.

 
Nedozvoljena medijska koncentracija
22.06.2013.

Direktor Agencije za elektronske medije je, na osnovu člana 134 stav 3 Zakona o elektronskim medijima i člana 51 Statuta Agencije za elektronske medije, utvrdio postojanje nedozvoljene medijske koncentracije kod privrednih društava "Jumedija Mont" d.o.o. i "MD Company" d.o.o.

Rješenja kojim se ovim privrednim društvima nalaže usaglašavanje vlasničke strukture radi otklanjanja utvrđene nedozvoljene medijske koncentracije možete preuzeti ovdje.

 
Održana međunarodna naučna konferencija "Mediji i PR"
19.06.2013.

Agencija za elektronske medije Crne Gore bila je generalni pokrovitelj Prve međunarodne naučne konferencije na temu "Mediji i PR", koja je u organizaciji Unije lokalnih javnih emitera (ULES) i Fakulteta poltičkih nauka iz Podgorice održana od 14. do 16. juna 2013. godine u Bijelom Polju.

Direktori i urednici medija, univerzitetski profesori i saradnici i praktični djelatnici u PR službama iz svih država Regiona razmatrali su, pored ostalog, da li odnosi sa javnošću utiču na uređivanje medija, da li su mediji samo prenosioci saopštenja za javnost, da li PR službenici određuju događaje dana, kao i da li je veći uticaj političkog ili komercijalnog PR-a.

Na skupu je zaključeno da je potrebna stalna saradnja i sinergija akademske zajednice u regionu, te osmišljeno djelovanje u pravcu prilagođavanja sistema obrazovanja uopšte, a posebno novinara, kako bi se cjelokupni medijski sistem osposobio da u dinamičnoj društvenoj stvarnosti bude još uspješniji zaštitnik stvarnih vrijednosti i javnog interesa. U takvom opštem kontekstu, posebno je istaknuta važnost uspostavljanja i produbljivanja konstruktivne saradnje medija i PR službi, na osnovama ravnopravnog partnerstva i uz striktno poštovanje principa međusobne odvojenosti i nepovredivosti subjektiviteta.

Fotografije sa skupa možete pogledati ovdje.

 
Saopštenje za javnost
14.06.2013.

Frank La Ru, specijalni izvjestilac za promociju i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Savjeta za ljudska prava UN, sastao se danas sa Abazom Belim Džafićem, direktorom Agencije za elektronske medije.

Saopštenje za javnost Agencije možete preuzeti ovdje, a fotografije sa sastanka možete pogledati u galeriji.

 
Saopštenje za javnost
31.05.2013.

U Podgorici je danas završen treći sastanak partnera u okviru projekta TV-WEB, organizovan od strane Agencije za elektronske medije koja je jedan od partnera u projektu.

Detaljnije informacije o sastanku možete pročitati u saopštenju za javnost Agencije.

 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 267 - 273 of 378
Kontakt
Nasilje2
Prigovori
Medijska pismenost

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu