Skip to content

Agencija za elektronske medije

Saopštenje za javnost
25.07.2013.

Savjet Agencije za elektronske medije je, na sjednici održanoj 24. jula 2013. godine, usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju Agencije za elektronske medije za prvo polugođe 2013. godine.

Tekst Izvještaja kao i Odluku o njegovom usvajanju možete preuzeti ovdje.

 
Predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja o procesu uvođenja digitalne televizije
19.07.2013.

Agencija za elektronske medije, u saradnji sa Agencijom E3 Consulting, predstavila  je rezultate ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNJENJA O PROCESU UVOАENJA USLUGA DIGITALNE TELEVIZIJE U CRNOJ GORI. Istraživanje je sprovedeno u okviru međunarodnog projekta pod nazivom „Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi – SEE Digi.TV“, koji se realizuje pod okriljem Transnacionalnog  programa  saradnje država jugoistočne Evrope za period 2007–2013, a finansira se uz podršku Evropske unije.

O rezultatima istraživaja su govorili:
    Jadranka Vojvodić, Agencija za elektronske medije
    Dragan Mugoša, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
    Milica Daković, Agencija E3 Consulting

Snimak sa konferencije za medije mozete preuzeti ovdje.

Istraživanje možete preuzeti ovdje.

 
Obaveze emitera elektronskih medija koje propisuje Zakon o sprječavanju nelegalnog poslovanja
12.07.2013.

Stupanjem na snagu Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja ("Sl. list Crne Gore", br. 29/13 od 22.06.2013. godine) emiterima elektronskih medija je propisana i zakonska obaveza da pribavljaju podatke i vode evidenciju o naručiocima oglasa. Tim povodom, Agencija za elektronske medije je emiterima još jednom skrenula pažnju na ovu obavezu koja je do sada bila propisana samo Pravilnikom o komercijalnim audiovizuelnim komunikacijama ("Sl. list Crne Gore", br. 36/11).

Pismo Agencije možete preuzeti ovdje.

 
Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije
08.07.2013.

Danas je Agencija za elektronske medije objavila Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika na kraju drugog kvartala 2013. godine.

Tekst izvještaja i saopštenje Agencije tim povodom možete preuzeti ovdje.

 
Održan Okrugli sto na temu ,,Digitalizacija u Crnoj Gori: mogućnosti i izazovi"
28.06.2013.

U organizaciji Agencije za elektronske medije i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, 26. juna 2013.godine, održan je Okrugli sto na temu “Digitalizacija u Crnoj Gori: mogućnosti i izazovi”.

Skup je organizovan u okviru međunarodnog projekta pod nazivom „Digitalna televizija u jugoistočnoj Evropi – SEE Digi.TV“, koji finansira Evropska unija. Njegov cilj je harmonizacija regulatornih okvira i aktivnosti u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, kao i optimalnog korišćenja digitalne dividende u pomenutom regionu. Više informacija o projektu možete naći na njegovoj internet stranici www.see-digi.tv.

Skupu je prisustvovalo više od 50 predstavnika Vlade Crne Gore, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Skupštine Crne Gore, emitera, kablovskih i telekomunikacionih operatora, udruženja medija i operatora, kao i regulatornih agencija. Poslije uvodnih obraćanja predstavnika Agencije za elektronske medije i Agencije za elektronske komunikacije, Vlade Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u kojima je dat pregled opšte situacije u ovoj oblasti i kratak presjek ciljeva i rezultata projekta, skup je podijeljen u dva panela.

U okviru prvog panela, pod nazivom „Novo digitalno okruženje: očekivanja, mogućnosti, izazovi,“ učesnicima skupa su predstavljeni rezultati „Istraživanja javnog mnjenja o procesu uvođenja usluga digitalne televizije u Crnoj Gori“, koje je u saradnji sa Agencijom za elektronske medije, sprovela agencija E3 Consulting iz Podgorice. Rezultati Istraživanja ukazuju na trenutno razumijevanje i očekivanja građana kada je u pitanju prelazak na digitalno TV emitovanje. Istraživanje javnog mnjenja o procesu uvođenja usluga digitalne televizije u Crnoj Gori, možete preuzeti ovdje.

Predstavnik Radio-televizije Crne Gore je informisao skup o situaciji u ovoj medijskoj kući i ulaganjima koja se očekuju od javnog radio-difuznog servisa u toku prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, dok je predstavnik Televizije Vijesti govorio o šansama i izazovima komercijalnih emitera u ovom procesu.

Stavove Univerziteta Crne Gore o procesu digitalizacije dao je predstavnik Centra informacionog sistema, koji je dao kratak pregled očekivanih benefita prelaska sa analognog na digitalno emitovanja TV programa. Uslijedila je diskusija učesnika okruglog stola na teme koje su otvorili panelisti.

U nastavku skupa, održan je i drugi panel pod nazivom „Mogućnosti i izazovi razvoja elektronskih komunikacionih mreža u procesu digitalizacije,” u okviru koga su predstavljeni rezultati Studije o mogućnostima korišćenja digitalne dividende, kao i osnova za definisanje specifikacija i standarda za predajničku i prijemničku opremu za DVB-T2. Studiju je prezentirao dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, koji je, takođe u okviru projekta, učestvovao u izradi ovog dokumenta. Navedene dokumente možete preuzeti ovdje.

Pregled situacije u oblasti prenosno-predajničke infrastrukture za digitalno emitovanje, dao je predstavnik javnog predzuzeća Radio-difuzni centar, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima se suočava kao prvi nacionalni operator multipleksa.

O digitalnoj dividendi i planovima telekomunikacionih operatora u ovoj oblasti govorili su predstavnici Telenora, Crnogorskog Telekoma, i M:tela, koji su predstavlili planove i strategije svojih kompanija u vezi sa korišćenjem oslobođenog frekventnog spektra za razvoj novih mreža i usluga.

Dnevni red sastanka možete preuzeti ovdje a fotografije sa skupa možete pogledati ovdje.

 
Nedozvoljena medijska koncentracija
22.06.2013.

Direktor Agencije za elektronske medije je, na osnovu člana 134 stav 3 Zakona o elektronskim medijima i člana 51 Statuta Agencije za elektronske medije, utvrdio postojanje nedozvoljene medijske koncentracije kod privrednih društava "Jumedija Mont" d.o.o. i "MD Company" d.o.o.

Rješenja kojim se ovim privrednim društvima nalaže usaglašavanje vlasničke strukture radi otklanjanja utvrđene nedozvoljene medijske koncentracije možete preuzeti ovdje.

 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 218 - 224 of 332
Prigovori
Kontakt
Nasilje2
Birajmo

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu