Skip to content

Agencija za elektronske medije

Saopštenje za javnost
05.10.2017.
Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić sa saradnicima sastao se danas sa Delegacijom  OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS ODIHR), koju je predvodio gospodin Aleksandar Šlik, šef Odjeljenja za izbore.

Gospodin Šlik je predstavio trogodišnji projekat „Podrška izborima  na Zapadnom Balkanu“, koji će realizovati OEBS ODIHR, a finansirati Evropska komisija i Austrijska agencija za razvoj. Projekat bi trebalo da pruži podršku nadležnim organima da sprovedu preporuke koje su nakon ranijih izbora dale OEBS-ove posmatračke misije. Uvažavajući prednosti upoznavanja sa iskustvima i dobrom praksom drugih zemalja, ukazao je na potrebu prepoznavanja i uvažavanja specifičnog konteksta prilikom realizacije konkretnih preporuka u svakoj od zemalja koje su uključene u projekat.

Posebna pažnja je posvećana aktivnostima koje bi se mogle organizovati i sprovesti u cilju poboljšanja stanja u oblasti uloge medija u obezbjeđivanju fer izbora. Imajući u vidu predstojeće izborne aktivnosti u Crnoj Gori, posebno u narednoj godini, razmijenjena su mišljenja o mogućim rješenjima čije usvajanje i realizacija ne bi zahtijevali puno vremena i značajne institucionalne promjene.

Predstavnici Agencije su izrazili spremnost da daju svoj doprinos u formulisanju i implementaciji, kako kartkoročnih  tako i dugoročnih, rješenja koja bi bila u pravcu realizacije preporuka posmatračkih misija. Prepoznali su značaj obezbjeđivanja uslova da prigovori u vezi sa radom medija tokom izbornog procesa budu blagovremeno procesuirani i odluke donesene na transparentan i efikasan način. U tom smislu istaknuta je važnost jasnog zakonskog definisanja uloge različitih tijela i eliminisanja preklapanja ili potpunog odsustva nedležnosti u postupcima od značaja za sprovođenje izbora. Posebno su istakli značaj poštovanja i očuvanja nezavisnosti Agencije, kao tijela nadležnog za regulisanje i nadzor nad poštovanjem prava i obaveza elektronskih medija i kablovskih operatora.

Pozdravljena je izrada studije uporedne prakse u regulisanju političkog oglašavanja i praćenja medijskih kampanja u predizbornom periodu, koju je, na inicijativu Agencije, obezbijedila OEBS-ova misija u Crnoj Gori. S obzirom da analiza sadrži primjere dobre praske i preporuke za unapređenje zakonskog i instucionalnog okvira u ovoj oblasti, izraženo je očekivanje da će, kako političke stranke, tako i stručna javnost biti u prilici da se upoznaju sa predstavljenim modelima i iskoriste ih prilikom revidiranja postojećih ili  formulisanja novih rješenja u okviru sveobuhvatne izborne reforme.

Fotografije sa sastanka se mogu preuzeti ovdje.
 
< Prethodno   Sledeće >
Prigovori
Birajmo
Kontakt
Nasilje2

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu