Skip to content

Agencija za elektronske medije

Reagovanje AEM na ugrožavanja nezavisnosti evropskih regulatornih organa
23.03.2016.

Agencija za elektronske medije Crne Gore osuđuje još jedan u nizu slučajeva ugrožavanja nezavisnosti regulatornih organa za oblast audiovizuelnih medijskih usluga u Evropi od strane državnih organa. Agencija čvrsto vjeruje da nezavisna regulacija u oblasti elektronskih medija predstavlja okosnicu medijskih sloboda i apeluje na sve državne organe da obezbijede sve neophodne uslove za nezavisan i nesmetan rad regulatornih organa u ovoj oblasti.

U svom dopisu Evropskoj komisiji, koji je proslijeđen svim članovima Evropske grupe regulatora za audiovizuelne medijske usluge, predsjednica Vijeća za elektroničke medije Hrvatske, Mirjana Rakić, obavještava Komisiju da je, na sjednici održanoj 10. marta 2016. godine, Vlada Republike Hrvatske usvojila predlog Minstarstva kulture da se ne odobri izvještaj o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije i inicira procedura razrješenja članova Vijeća za elektroničke medije u Hrvatskom saboru.

Vlada Republike hrvatske obrazlaže ovakvu odluku izostankom nadzora nad korištenjem mjesečne pretplate i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima o državnoj pomoći za javne radio-difuzne usluge od strane Hrvatske radiotelevizije. Po mišljenju ministra kulture Republike Hrvatske, Agencija za elektroničke medije zanemarila je svoju obavezu nadgledanja rada hrvatskog javnog radio-difuznog servisa, s obzirom da se u godišnjem izvještaju Vijeća ne pominje da je takav nadzor obavljen, čime su se stekli uslovi za razrješenje članova Vijeća, u skladu sa članom 68 Zakona o elektroničkim medijima.

Agencija za elektronske medije Crne Gore smatra da se ovakvim inicijativama državnih organa narušava dugo i brižljivo građeni sistem slobodne i nezavisne regulacije u Evropi i pravi veliki korak nazad u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija.

U skladu sa tim, Agencija izražava nadu da Hrvatski sabor, kao organ zakonodavne vlasti države članice EU, odlučno stati u odbranu principa nezavisne regulacije u Evropskoj uniji, kao i preporuka i standarde Savjeta Evrope o nezavisnosti regulatornih organa za elektronske medije, i da neće prihvatiti inicijativu Vlade i pokrenuti proceduru razrješenja članova Vijeća za elektroničke medije.

U tom smislu, Agencija se pridružuje zaključcima sa posljednjeg sastanka Evropske grupe regulatora za audiovizuelne medijske usluge, kao savjetodavnog organa Evropske komisije za oblast audiovizuelnih medijskih usluga, u kojima se izražava zabrinutost zbog ugrožavanja nezavisnosti medijskih regulatora u sve većem broju Evropskih zemalja.

Konačno, Agencija izražava nadu da će se sa praksom ugrožavanja nezavisnosti regulatornih organa, koja je postala sve učestalija u evropskim zemljama, prestati prije nego što ostavi nepopravljive negativne posljedice na slobodu izražavanja i nezavisnost medija u Evropi.

                   Direktor                                                                                 Predsjednik Savjeta
    Agencije za elektronske medije                                                         Agencije za elektronske medije

              Abaz Beli Džafić                                                                               Mladen Lompar

 
< Prethodno
Medijska pismenost
Birajmo
Nasilje2
Kontakt

Mailing lista

Prijavite se na mailing listu